Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Oksjoen pohjapato 

Pohjapadolla pyrittäisiin nostamaan järven alinta pintaa. Alimman tason rajoittaminen vähentäisi vesikasvien kasvua ja pitäisi järven viileämpänä myös lämpöisenä kesänä.

 

Yhdistys on Kokouksessaan arvioinut järven rehevöitymisen merkitystä nykyisten mökkien arvolle. Kokouksessa pohdittiin, minkälaisia vahinkoja järven alatason nostaminen voisi tuoda. Yhtenä ongelmana mainittiin Pehkijärven saama virtaus. Kokouksessa esitettiin epäilys, että Pehkijärvessä olisi jo pohjapato jolloin Oksjärven pohjapadolla ei olisi hirveän suurta merkitystä Pehkijärven pinnan alatasoon. Kokouksessa oli myös esillä kartta vuodelta 1785 (Ruotsin kuninkaan kartasto) jossa Oksjoki lähtee järvestä voimakkaasti mutkitellen. Nykyisistä kartoista ja maastosta näkee selvästi, että joki on kaivettu viivasuoraksi. Ilmeisesti joesta on joskus ollut tarkoitus uittaa tukkeja 1920-40 luvulla.

Vedenpinnan vaihtelu erivuosinaVedenpinnan vaihtelu erivuosina

Pehkijärven pohjapato

Pehkijärvessä on ollut vedenkorkeuden säännöstelypato kymmeniä vuosia (ainakin 50-60v). Veden pintaa on pidetty ainakin 30 vuotta 40cm ylempänä aikoinaan määritettyä lainmukaista tasoa. Nyt pato aiotaan uusia ja tämä 40 korkeampi vedenpinnan taso on tarkoitus ”laillistaa”. Samalla aiotaan ruopata tulo- ja laskujokien suut sekä Lamminpään lammen salmi.  Asiakirjat ovat nähtävillä Tammelan kunnantalolla. Pehkijärveen laskee useampia jokia, Oksjoen vesimäärät ovat suhteellisen pieniä muihin verrattuna.

 

Lisätietoa pohjapadoista